PKN
Adventskerk Zwolle-Zuid
 
Een onvergetelijke week in Taizé Een onvergetelijke week in Taizé

In de week van 22 t/m 29 juli 2018 bezochten zeven jongeren o.l.v. ds. Hans Tissink de kloostergemeenschap van Taizé in Frankrijk. Er waren die week 2000 gasten, waaronder 200 Nederlanders. Onze ‘Zwolse’ groep bestond uit diverse deelnemers. Carline, Merel, Job en Hans waren er al vaker geweest. Voor Atke, Rianne, Emmanuel en Joël was het de eerste keer. Het werd voor iedereen een onvergetelijke week. Wat maakte Taizé nou zo bijzonder? Ik stelde ter evaluatie aan de jongeren drie vragen. Wat liet je achter? Wat nam je mee naar huis? Wat is deze week je lievelingslied geworden en waarom? Hier volgen enkele reacties.

Carline:  Wat ik achterlaat in Taizé zijn de mooie mensen die ik heb leren kennen in mijn 'small group', maar ook de sfeer die er heerst. Die zou ik dolgraag meenemen, maar helaas (het samenzijn, de verwelkoming van iedereen, ongeacht cultuur/religie).
Wat ik meeneem is een stuk rust. De hernieuwde wetenschap dat 'er zijn' genoeg is, dat verwachtingen niet altijd uit hoeven te komen, dat je je verwachtingen niet te veel druk op jezelf moet laten leggen. Overigens makkelijker gezegd dan gedaan, maar wel een les waaraan ik nog eens hoop te denken.
Mijn favoriete lied van deze week blijft 'Herre visa mig vägen'. (Herre, visa mig vägen, och gör mig villig att vandra den, Herre, visa mig vägen, ge mitt hjärta ro / Heer, wijs mij mijn weg en leidt mij er veilig overheen, geef mijn hart rust). Ik vind het een mooi lied omdat het de zoektocht door het leven mooi weergeeft, waar ik ook mee bezig ben (zoals nu met afronden studie en op zoek gaan naar een baan), maar ook de realisatie dat we God daarbij mogen vragen om erbij te zijn, de weg te wijzen. Het gebed om rust… Dat hoop ik mee te nemen, dus dat is een blijvend gebed van mij.

Merel: a. Wat liet ik achter in Taizé? De angst om me echt met iemand te verbinden.
b. Wat heeft me vooral geraakt in Taizé en neem ik mee? Het samenzijn, het samen leven. Dat alles er al is en dat het goed is, hoe dan ook.
c. Wat is mijn lievelingslied en waarom? Lied 136: Viespate tu vis kazinaj
Ik kan niet zeggen waarom, en dat vind ik juist het mooie van muziek. Soms raakt iets, en dan is dat een waarheid zonder dat ik er woorden aan kan geven.

Job: a. Ik liet een heleboel onrust en verdriet achter.
b. De gebedsdiensten, de stiltes, de goede gesprekken, de fijne mensen, de fijne wandelingen hebben me vooral geraakt.
c. Mijn lievelingslied is Nada te turbe (lied 50). Dit lied is de hele week niet gezongen, behalve op vrijdagavond voor het eten, speciaal voor mij nog wel! Wat mij vooral raakt is de strekking van dit lied: laat niets je verontrusten, je bang maken.

Joël: Ik vond het een heel bijzondere ervaring, en het mooist vond ik onze open bijbelgroep waar ik veel mee heb kunnen praten. Mijn lievelingsliedje is een beetje zonder reden maar omdat de melodie bleef hangen: Ô toi, l'au-delà de tout (149).

Hans Tissink

Een gedicht

Taizé, juli 2018

Jongeren vlijen zich neer op de grond
Witte broeders schrijden binnen
stil en toegewijd, wachtend op wat komt
Een lied zwelt langzaam aan
steeds meer stemmen, als
een mantra voor God
O Gij, l’au-delà de tout,
Gij die alles overstijgt,
wat zijt Gij mooi en goed…
En dan wordt ’t stil, muisstil
alsof je de speld van God hoort vallen
Veni Sancte Spiritus, de Geest vult het huis
Meditatie verkwikt de zielen van 2000
Sommigen hebben nog nooit van Hem gehoord
anderen juist heel vaak en te zwaar
Eenvoud, gesprekken en de natuur doen de rest
En God glimlacht er elke dag
Tibi Deo Gloria

Hans Tissink

terug
 
 
 
Adventskerk

Contact redactie website

Berichten voor Kerknieuws:
Klik hier voor de inleverdatums voor kopij kerknieuws.
Het email-adres is:

Berichten voor de Liturgie:
  (Berichten graag voor woensdag 20:00 uur insturen)

De Adventskerk is gevestigd aan het Talmaplein 2, 8014 AC Zwolle
Elke zondagochtend is er een dienst om 9.30 uur

Regelmatig worden er OpenDeur-diensten gehouden in de Adventskerk. In het seizoen 2017-2018 zijn deze diensten op17 september, 5 november, 10 december,
4 februari 2018, 18 maart en 13 mei 2018
. Deze diensten beginnen om 19.00 uur
Het jaarthema is: Soulfood voor Onderweg.

Elke zondagmiddag om 16.30 uur (uitgezonderd juni, juli, augustus en september) is er in de Grote of Sint-Michaëlskerk in het centrum van Zwolle een dienst onder verantwoordelijkheid van de Algemene Kerkenraad van de Protestantse Gemeente Zwolle. In juni, juli, augustus en september beginnen de diensten om 19:00 uur

www.grotekerkzwolle.nl/stadskerk/vieringen/

Voorzitter kerkenraad:
Arend van de Beld
Scriba:
Peter Izeboud
tel. (038) 465 2967

Predikanten:
Ds. Nelleke Eygenraam, 
tel. (038) 452 52 23,
Ds. Hans Tissink, 
tel. (038) 337 44 06

Bankrekening Wijkkas:
NL02 INGB 0004 7764 58 

Bankrekening Wijkdiaconie:
NL30 RABO 0113 9026 38

Het kerkelijk bureau:
Molenweg 241
8012 WG Zwolle
tel. (038) 421 75 96

www.pknzwolle.nl

 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.