Myanmar, bescherming staatloze kinderen op de grens van Thailand Myanmar, bescherming staatloze kinderen op de grens van Thailand

Een project van Kerk in Actie waar we ons als Adventskerkgemeente voor de periode 2016 – 2018 (komende drie jaar) mee verbinden.
Door het langdurig conflict in Myanmar( Birma) zijn veel Myanmarezen, speciaal uit etnische minderheden, naar en over de grens met Thailand gevlucht. In 2010 waren er meer dan 150.000 vluchtelingen in Moe Sot en in het Pho Phra district van de noordelijke provincie Tak. De toekomst van de kinderen van de vluchtelingen ziet er slecht uit. Zonder zaken als onderwijs, goede huisvesting en gezondheidszorg hebben de kinderen weinig kans op een goede toekomst. Daarmee komen hun basisrechten in het gedrang. (deze zin eruit:De Mae Tao Clinic (MTC) onderneemt hiertegen actie.)
In 2005 heeft de regering van Thailand een wet aangenomen waarin staat dat alle kinderen die in Thailand leven toegang tot onderwijs moeten krijgen, ongeacht ras, nationaliteit of wettelijke status. Helaas lukt het nog niet altijd om migrantenkinderen onderwijs te laten volgen. Dit komt bijv. omdat de kinderen geen geboortebewijzen hebben, of door kosten, vervoersproblemen, taalbarrières of om dat ze gestigmatiseerd worden en niet naar school kunnen.
Vanaf 1995 geeft de organisatie Mae Tao Clinic ( MTC) onderwijs aan kinderen die uit Myanmar komen en in het gebied Mae Sot verblijven.
De MTC en vele andere nationale en internationale organisaties hebben intussen migrantenscholen opgericht om het groeiend aantal kinderen in dat gebied op te vangen. Er zijn 61 scholen voor ongeveer 10.800 kinderen. Dat aantal scholen is nog veel te weinig. Geschat wordt dat er ongeveer 30.000 Myanmarese kinderen in dat gebied zijn.
Het onderwijsprogramma van MTC groeide uit tot een totaal programma, een kinderbeschermingsprogramma, waarin alle problemen gezamenlijk worden aangepakt. Het gaat daarbij om zaken als voedsel, gezondheid en onderdak, maar ook om geboorteregistratie, kinderbescherming en psychosociale ondersteuning.
Wij zetten ons graag in voor dit project. U doet met ons mee?
ZWO-commissie
Zie ook:
Rekeningnummer:
IBAN NL 89 ABNA 0457 457 457 t.n.v. Kerk in Actie te Utrecht, onder vermelding van:
PLUS K001575