Rouwdiensten

Wanneer iemand komt te overlijden breekt een periode van rouw aan. De eerste dagen daarvan, nog vóór de begrafenis of de crematie, zijn van groot belang om als het ware een goede start te maken met het rouwproces, met de verwerking van het verlies.

In een uitgave van Dichterbij (te vinden achter in de kerkzaal) wordt uitvoerig ingegaan op:

• de vele te nemen beslissingen kort na het overlijden en nog voor de begrafenis of crematie,
  • de liturgie van een rouwdienst,
  • andere vormen van ontmoeting en contact rondom de overledene, zoals bijvoorbeeld condoleance,
  • de rol van de kinderen in dit ingrijpende gebeuren van afscheid nemen.

Concreet zijn het de pastores, die het eerst aangewezen zijn om familie en vrienden tot steun te zijn in die eerste dagen. Maar de kring is groter en er gebeurt meer:

Tijdens de zondag voor of na de begrafenis of crematie wordt de overledene herdacht tijdens de kerkdienst. Daarbij worden de volgende woorden gebruikt:
Niemand leeft voor zichzelf,
Niemand sterft voor zichzelf.
Wij leven en sterven voor God onze Heer.
Aan Hem behoren wij toe.

Vanuit de Adventskerk wordt de mogelijkheid geboden deel te nemen aan een gespreksgroep omtrent 'Rouwverwerking'.

Waar nodig zullen pastores en kerkelijk werkers huisbezoeken afleggen bij de familie.

En tenslotte: het kerkelijk jaar wordt afgesloten met het noemen van de namen van alle overledenen in het afgelopen jaar.

Hebt u over dit onderwerp vragen, neemt u dan contact op met één van de pastores of kerkelijk werkers.