Wat is een Groene Kerk Wat is een Groene Kerk

In 2011 is Kerk in Actie (KIA), Utrecht, (in samenwerking met “TEAR”) gestart met de Groene Kerkenactie. Het doel van deze actie is, kort samengevat, “een beweging van kerken die een andere weg wil inslaan en samen vormgeven aan een duurzaam, eerlijk en rechtvaardig gemeente zijn”.
Sinds het begin van de actie zijn er al achtendertig kerken (december 2013) die zich Groene kerk kunnen noemen in Nederland. In Overijssel zijn behalve de Adventskerk op dit ogenblik de kerken in Deventer (Colmschate/Schalkhaar, Diepenveen en Berkum (De Hoofdhof), maar veel meer kerken zijn al actief bezig met de voorbereiding en uitvoering van acties die het concept ondersteunen en overwegen om een Groene kerk te worden.
Enkele voorbeelden van activiteiten van Groene Kerken:

• zonnepanelen op het dak plaatsen;
  • gloeilampen vervangen door led lampen;
  • aanleg van een kerkmoestuin voor de verbouw van biologisch geteelde groenten t.b.v. de voedselbank;
  • beleggen van lezingen die de kerkganger raad kunnen geven bij het thuis invoeren van duurzaamheidsmaatregelen.
Dit zijn algemene voorbeelden die verder uitgewerkt kunnen worden voor de Adventskerk.
Een goede website voor mogelijke activiteiten binnen en buiten de kerk is bijv. de toolkit voor duurzaam (kerk)beheer:   http://www.groenekerken.nl/duurzaamkerkbeheer/

Als uiterlijk kenmerk mag de Groene Kerk een schildje op de gevel bevestigen. Daarmee geeft zij aan dat zij werk wil maken van het streven naar duurzaamheid. Formeel levert het geen verplichtingen op, maar er is natuurlijk wel de morele druk om jaarlijks een aantal stappen te zetten.
Van de kerkgemeenschap wordt verwacht dat er elk jaar activiteiten worden ondernomen die invulling aan het abstracte begrip duurzaamheid of duurzame ontwikkeling. Het kan hierbij gaan om om concrete acties, maar ook om het houden van speciale diensten of het aandacht besteden in een gewone dienst aan de duurzame ontwikkeling.